top of page

Digitale contacten zijn zo lek als een mandje

Bijgewerkt op: 21 mrt

Regelmatig blijkt maar weer hoe fraudegevoelig onze digitale contacten nu eigenlijk zijn. Heel veel informatie die we met elkaar delen op internet zijn feitelijk zo lek als een mandje. Eigenlijk is het geen wonder dat er steeds minder vaak wordt ingebroken en overvallen worden gepleegd, want internetcriminelen slaan steeds vaker hun slag op het internet, want dat is vaak veel eenvoudiger dan men denkt. Wachtwoorden zijn door hackers vaak relatief eenvoudig te kraken en als ze eenmaal in het bezit zijn van het juiste wachtwoord kan gevoelige informatie zomaar op straat komen te liggen. Veel mensen maken vaak eenvoudige wachtwoorden aan die eenvoudig zijn te kraken. Cyberaanvallen zijn steeds vaker aan de orde van de dag. Ook grote bedrijven als banken hebben hier in steeds toenemende mate last van en daar zouden we ons toch zorgen over moeten maken, want dit gaat ons allemaal aan. Jouw gegevens kunnen tenslotte ook op straat komen te liggen. Wie zegt niet dat zo'n grote cyberaanval vroeg of laat zal slagen? In het geval van een bank of verzekeraar kan het dan al snel gaan om miljarden Euro's of Dollars.



Ook zijn mensen nog te vaak onvoorzichtig op internet en zich van geen enkel gevaar bewust. Je moet nooit teveel persoonlijke informatie prijsgeven op bijvoorbeeld de social media, want het kan allemaal tegen je worden gebruikt. Ook worden mensen nog te weinig gewezen op de gevaren hiervan. Denk hierbij eens aan onze kinderen die veelal goedgelovig en vol met onschuld van alles op internet plaatsen en totaal niet beseffen wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Mensen kunnen jouw identiteit aannemen, ze kunnen je gaan chanteren of ze kunnen je huis leegroven als je zegt de komende week op vakantie te gaan. Maar er zijn nog talrijke andere redenen te bedenken waarom je voorzichtig moet zijn op internet. Als je een kwetsende tweet of bericht plaatst, dan staat deze tweet er over 100 jaar nog, waar je je hele leven mee kunt worden geconfronteerd. Overheden en geheime diensten lezen vast overal gretig mee, maar dus ook cybercriminelen en pedofielen en noem maar op. Iemand kan zich namelijk op internet anders voordoen dan wie hij of zij is en dat is een groot gevaar! Wijs uw kinderen op deze gevaren. Dat is een verantwoordelijkheid en een plicht voor iedereen!


Bepaalde sites liggen ook wel eens tijdelijk plat door een cyberaanval. Internetbankieren ligt om die reden ook weleens plat. Stel dat het die cybercriminelen eens gaat lukken om internet of vele sites voor langere tijd volledig plat te leggen, wat dan? Ik moet er niet aan denken dat dat ooit gebeurt, maar de kans dat het ooit gaat gebeuren is best wel aanwezig. En zonder internet zijn we tegenwoordig zo gehandicapt als het maar kan. Keer op keer blijkt maar weer hoe lek onze digitale contacten nu eigenlijk zijn. Eigenlijk zijn we veel te afhankelijk geworden van internet. Eigenlijk was onze oude vertrouwde brief eigenlijk zo slecht nog niet. De postsector zal wel weer een opleving krijgen als het internetverkeer eens plat komt te liggen, want de kans dat dit eens gaat gebeuren is reƫel.



Deze site (link hierboven) is een site waar nog te weinig op wordt gewezen. In 2006 is er wel een publiciteitscampagne gestart, maar nog steeds weten te weinig mensen van het bestaan van deze site en dus van een noodpakket die iedereen eigenlijk in huis moet hebben als er zich een noodsituatie voordoet. Deze site vertelt u waarom we eigenlijk een noodpakket samen moeten stellen als uw tv en internet om wat voor reden dan ook op zwart gaan. In dit noodpakket zit een radio op batterijen die afgestemd is op een rampenzender, extra batterijen voor het geval dat, een zaklamp, eerstehulpkit met eerstehulphanddoek, lucifers in waterdichte verpakking, waxinelichtjes, warme dekens, fluitje, gereedschap set, en een blik bruine bonen. Eigenlijk zou iedere Nederlander zo'n noodpakket in huis moeten hebben. Op deze site leest u meer informatie hoe u goed voorbereid kunt zijn op een noodsituatie als deze. Andere noodsituaties kunnen zijn: stroomuitval, geen stromend water of bv. het verlaten van je huis in verband met explosiegevaar. U kunt eveneens de sites risicokaart.nl en crisis.nl raadplegen als u meer informatie wilt over dit onderwerp. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page