Handel in namaakmerkkleding is strafbaar
- BertovdBij
- 10 aug 2022
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 9 mrt
Met name veel jongeren lopen rond met merkkleding omdat het hip en trendy is en natuurlijk omdat het cool is. Er wordt alleen ook steeds meer namaakmerkkleding verkocht. Er worden zo nu en dan wel malafide bendes opgerold, maar dat gaat slechts om een druppel op de gloeiende plaat.
De FIOD richt zich tegenwoordig grotendeels op de online verkoop van namaakmerkkleding en steeds vaker gebeurt dat via de social media, maar natuurlijk ook op Marktplaats. Ook worden online platforms als AliExpress en Alibaba gebruikt. Malafide handelaren vinden online handelen wel makkelijk, want zo hoeven ze maar weinig kleding op voorraad te hebben en de koper krijgt zijn bestelling rechtstreeks uit het buitenland geleverd. Maar als je merkkleding veel te goedkoop koopt, dan zou er eigenlijk wel een lichtje moeten gaan branden. Ook duperen we op deze manier de kledingwinkels die wel op een eerlijke manier hun geld verdienen. De FIOD wil de handelaren van namaakmerkkleding voor de rechter zien te krijgen en de veelal jeugdige aanbieders worden ter verantwoording geroepen bij hun ouders en er wordt verteld wat voor consequenties dat kan hebben voor hun toekomst. Als je namelijk een strafblad hebt dan krijg je ook moeilijker een stageplaats of een baan. Handelen in namaakmerkkleding kan weliswaar een leuke bijverdienste opleveren, maar het is het niet waard, want vroeg of laat loop je toch tegen de lamp en bovendien kan het je een maximale gevangenisstraf opleveren van 4 jaar.

Namaakartikelen zijn in veel gevallen schadelijk voor de gezondheid en dat geldt ook voor namaakmerkkleding. Het is vooraf niet onderzocht of het bewuste artikel mogelijk schadelijke stoffen bevat, met mogelijke kwalijke gevolgen voor de klant. De economie lijdt er ook onder. De opbrengsten van deze illegale activiteiten worden vrijwel nooit opgegeven bij de belastingdienst. Zo zijn er minder belastinginkomsten en dat zal leiden tot hogere belasting voor iedereen. Handel in namaakmerkkleding (en andere soorten van namaak) is in veel gevallen een inkomstenbron voor de georganiseerde criminaliteit. Deze illegale opbrengsten worden vaak gebruikt om te herinvesteren in drugs en/of wapens.
Help de handel in namaakmerkkleding te voorkomen en als u een vermoeden heeft van deze illegale malafide handel dan kunt u dit melden op de website https://stopnamaak.nu/ en dan zal de melding serieus worden onderzocht. Iedereen kan op deze website anoniem melding doen over mensen of winkels die vermoedelijk namaakartikelen verkopen. Dan worden de bezittingen in beslag genomen en eventueel vernietigd en er kan een procedure worden gestart die kan leiden tot schadevergoeding. Want jaarlijks kost de handel in nepkleding de Nederlandse kledingindustrie naar schatting zo'n 1 miljard Euro, becijferd door het Europese merkenbureau EUIPO en dat kan toch niet de bedoeling zijn!
Comentários