top of page

Citroengeranium helpt tegen vliegen en muggen

Bijgewerkt op: 4 apr

De Citroengeranium (Pelargonium graveolens) is een prachtige plant om te zien en wordt daarom ook weleens een anti muggen plant of gewoon muggenplant genoemd. Deze geraniumsoort komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Bij aanraking van de bladeren van deze plant komt een heerlijk fris geurende citroenlucht vrij die ook wel wat doet denken aan rozengeur. Door deze geur blijven vliegen en muggen op afstand, want ze houden absoluut niet van deze lucht.


Het wordt vaak als een eenjarige plant gezien die veel wordt gehouden voor met name in bloembakken en/of in een pot voor buiten. Citroengeraniums doen het ook goed als kamerplant, dus er is voor een ieder wat wils. Wereldwijd zijn er wel 250 verschillende soorten geraniums. Meestal zijn geraniums dus vaste planten, maar dan moeten het geen eenjarige soorten Pelargoniums zijn. Het verschil tussen beide soorten kun je zien aan de bloemen, want een echte geranium heeft altijd symmetrische bloemblaadjes en zijn dus altijd even groot in grootte en vorm, terwijl dat bij een Pelargonium absoluut niet het geval is.



Veel geraniums kunnen overvloedig bloeien, maar dat is bij de Citroengeranium niet zo. Tijdens de bloei laat deze geranium fijne wit-roze bloempjes zien. De bloemen zijn weliswaar bescheiden, maar zijn wel zeer fraai. Meestal staan ze in mei of juni in volle bloei. In de volle grond kan de plant 1,2 meter hoog worden, maar in een pot blijft hij kleiner.


Als je deze Citroengeraniums naar binnen haalt (meestal oktober) in de herfst als het kouder wordt dan blijft de plant bij voldoende verzorging gewoon in leven tot het volgende jaar. Ze zijn dus niet winterhard. Dan kan je in februari of maart de plant weer naar buiten verplaatsen als je dat wil. Als je het doen goed wilt doen dan haal je de plant uit de pot en je schudt de grond eraf. Je snoeit de takken van de plant terug tot zo'n 5 centimeter. Jonge scheuten moeten alleen niet worden afgeknipt. Een keer per jaar snoeien is sowieso goed als je een mooie compacte vertakte en volle plant wilt houden. Vervolgens zet je de plant weer terug in de pot met grotendeels de nieuwe aarde en dan kun je weer genieten van je Citroengeranium.


Eigenlijk moet het verpotten elke 1 Ć” 2 jaar gebeuren als je de plant gezond wilt houden. Als de keuze wordt gemaakt om minder of niet te snoeien zet je de plant weer terug in een grotere pot.


Deze geraniums houden van veel zonlicht en als ze buiten staan pas dan op als de temperatuur dicht in de buurt komt van de 13 graden, want als het kouder wordt dan 13 graden dan gaan ze dood. Koudere temperaturen en nachtvorst komt namelijk altijd eerder dan verwacht en dat zou jammer zijn voor de Citroengeraniums. Binnen kan de plant bij een temperatuur van 7 tot 10 graden wel overleven, maar water hoeven ze in de winterperiode vrijwel niet te hebben. In de zomerse maanden hebben geraniums juist relatief veel water nodig, maar zorg dan wel voor een goede afvoer van het overtollige water.


Citroengeranium wordt ook wel gebruikt om lekkere thee van te kunnen zetten. Er wordt ook etherische olie uit deze plant gewonnen om te worden gebruikt voor bij aromatherapie.



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page