Paradijsvogelbloem (Strelitzia Reginae)
- BertovdBij
- 8 feb
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 30 mei
De paradijsvogelbloem komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en is momenteel razend populair. Deze prachtige plant geeft iedere woonkamer een exotisch tintje. Andere benamingen voor deze plant zijn de vogelkopbloem en de papegaaienbekbloem. De bladeren van de paradijsvogelbloem hebben wel wat weg van een bananenplant en voelen wat leerachtig en stijf aan. Deze plant is dan ook familie van de bananenplant (Musaceae). Na een aantal jaren groei kunnen deze bladeren wel 1,5 tot 2,5 meter lang worden. De plant zelf kan tot wel 2 meter hoog worden. Ze hebben een waaierachtig patroon en groeien (ontspringen) vanuit de stam naar boven toe.
Omdat het van origine een tropische plant is zijn ze niet winterhard, maar in de woonkamer zijn ze prima te houden. Als je wat geluk hebt kan een paradijsvogelplant na een jaar of 4 of 5 gaan bloeien (garanties heb je echter nooit). Ze dienen natuurlijk wel goed te worden verzorgd. Ze houden niet van natte voeten en er is speciale bemesting voor deze planten verkrijgbaar in het tuincentrum. Doe dit bij voorkeur tijdens de groeifase in de lente. Doe dan bij voorkeur eens in de twee weken een portie vloeibare meststof in het water. Op deze manier ondersteun je de bloemvorming.

De prachtige bloemen van een paradijsvogelplant vallen gelijk op. Deze bloemen zijn oranje en blauw gekleurd en hoe kan het ook anders, ze lijken wat op een paradijsvogel. Deze mooie bloemen worden in de vrije natuur bestoven door kolibries.
Geef deze planten nooit teveel water. Bovendien is vaak de luchtvochtigheid binnenshuis een probleem. Zet de pot desnoods op een schaal met kiezels zodat het water er goed uit kan lekken. De paradijsvogelplant kan eigenlijk beter worden besproeid. Hiermee voorkom je dat de plant teveel water krijgt. In de lente en zomer mag het potgrond wel wat vochtig aanvoelen, maar niet te veel. In de herfst en winter moet de grond na de gietbeurten goed de kans krijgen om weer uit te drogen. In de zomermaanden verlangt de paradijsvogelplant meer water dan in de winter.
Als de bladeren geel worden duidt dat er meestal op dat de plant te weinig water krijgt. Als de bladeren bruin worden is dat vaak een aanwijzing dat de plant te veel water krijgt. Druk een keer in de week met je vinger zo'n 2,5 centimeter in de aarde. Als de aarde dan kletsnat aanvoelt dan hoeft de plant geen water. Als de aarde hooguit nog iets vochtig aanvoelt of zelfs droog is dan wordt het weer tijd om de paradijsvogelplant water te geven. Geef bij voorkeur eens per week een scheut water.
Een Strelitzia houdt van indirect zonlicht. De bladeren kunnen in de zomer in de volle zon namelijk verbranden. Als je deze plant op het zuiden voor het raam wilt zetten, laat hem dan aan het zonlicht wennen door de pot steeds een stukje dichter bij het raam te zetten.
De bloeiende variant is dus de Strelitzia Reginae en de niet bloeiende variant is de Strelitzia Nicolai. Beide soorten zijn populaire tropische kamerplanten. De Strelitzia Nicolai wordt in de lengte groter dan de Strelitzia Reginae en kan tot wel 6 meter hoog worden. Ook de bladeren zijn met zo'n 60 centimeter in lengte groter dan de Reginae, want bij deze plant worden de bladeren maximaal zo'n 45 centimeter lang.
De Strelitzia Reginae wordt doorgaans alleen maar binnenshuis gehouden. De Strelitzia Nicolai wordt in de warmere klimaten (niet in Nederland) ook wel buiten gehouden.
De paradijsvogelplant is te groot geworden voor de pot waar hij inzit als de wortels uit de drainagegaten zijn gegroeid. Meestal wordt de plant na 1 of 2 jaar verpot. Je kunt hem natuurlijk ook meteen in een mooie ruime pot neerzetten. De ideale tijd om te verpotten is in het voorjaar, want dan is de rustperiode voorbij en is het weer tijd om te groeien en bloeien. Voor vorstgevoelige planten, zoals de Strelitzia, is het altijd beter om in het voorjaar te gaan verpotten.
Comentarios